Dit is Rome

Circus Maximus

Circus Maximus Bezienswaardigheden Rome

Circus Maximus (Circo Massimo), is het grootste gebouw (stadion) voor shows van alle tijden, het is 600 meter lang en 140 meter breed. Vooral voor het destijds populaire wagenrennen werd het stadion Circus Maximus veel gebruikt. Het stadion ligt in de vallei tussen de Aventijn en Palatijn heuvels, en kon 150.000 toeschouwers plaatsgeven. Het werd het model voor andere sadions in het Romeinse rijk. De plek is nu een openbaar park. 

Het Circus Maximus was het grootste ontmoetingspunt voor Rome, met openbare spelen die verbonden zijn met Romeinse religieuze feesten. Vele festiviteiten werden jaarlijks gehouden. De evenementen varieerden van een halve dag tot meerdere dagen, met toneelstukken, gladiatorengevechten, paard en wagenrennen, religieuze ceremonies en atletiek. 

De eerste stallen voor de paarden zijn gebouwd in 329 voor Christus. Rond het jaar 50 voor Christus liet Julius Caesar het Circus Maximus verder uitbreiden, waardoor de renbaan toen een maximale grootte bereikte van 600 meter lang en 225 mete breed. De eerste stenen tribunes werden gebouwd in de tijd van keizer Claudius. Bij de grote brand van Rome in 64 werden de tribunes verwoest, en moesten deze herbouwd worden. De nieuwe stenen tribunes werden met marmer bekleed. In 81 werd een boog met drie doorgangen gebouw als toegang tot het Circus, deze stond aan de oostelijke zijde en was een triomfboog ter ere van keizer Titus. 

Na een andere grote brand werd het circus opnieuw hersteld, en werd toen drie verdiepinen hoog met arcaden. Daarna is het Circus Maximus niet meer uitgebreid, wel werd het Circus met enige regelmaat gerestaureerd of aangepast. Tot 549 is het Circus Maximus in gebruik geweest, daarna raakte het in verval. De stenen en het marmer werden daarna gebruikt om andere kerken en paleizen te gebruiken. De lager gelegen niveaus die gevoelig waren voor overstromingen werden begraven onder bodem en opgehoopt afval, waardoor de oorspronkelijke baan nu 6 meter onder het huidige oppervlak ligt. Uiteindelijk bleef er bijna niets meer over van het grote bouwwerk. De industriële gebouwen die op de renbaan in het Circus Maximus verschenen werden in de 20e eeuw afgebroken, omdat Benito Mussolini het historische terrein wilde gebruiken voor tentoonstellingen en manifestaties. 

Op dit moment functioneert het Circus Maximus als een groot park in het centrum van de stad, dat vaak gebruik wordt voor concerten en andere bijeenkomsten. 

Share this page