Dit is Rome

Colosseum

Colosseum Rome Bezienswaardigheden

Een niet te missen bezienswaardigheid, het Colosseum gelegen in het archeologische hart van Rome, is waarschijnlijk het meest indrukwekkende gebouw van het Romeinse rijk. Het Colosseum is een amfitheter, en krijgt dagelijks een groot aantal bezoekers die aangetrokken zijn tot de geschiedenis van dit gebouw en de complexe architecteur. 

Geschiedenis van Colosseum

De bouw van het Colosseum begon in opdracht van keizer Vespasian, tussen 70 en 72 na Christus. De gekozen plek was een vlak gebied in een vallei tussen de Caelian, Esquiline en Palatijn heuvel, waar doorheen een beek liep. Vanaf de 2e eeuw oor Christus werd dit gebied dichtbewoond. Het werd vernietigd door de grote brand in Rome in 64 na Christus, waarna Nero een groot gedeelte van het gebied aan zijn terrein toevoegde. Nero bouwde het grandioze Domus Aurea op deze plek, en voor die plek creëerde hij een kunstmatig meer omgeven door paviljoens, tuinen en portieken. De al bestaande Aqua Claudia aquaduct werd verlengd om water naar het gebied te voeren, en een gigantisch bronzen kolos van Nero werd dichtbij de ingang van de Domus Aurea neergezet. 

Hoewel de Colos bewaard was gebleven, werd een groot deel van de Domus Aurea afgebroken. Het meer werd opgevuld en het land gebruikt als locatie voor het nieuwe Flavische Amfitheater, het Colosseum. Gladiatoren scholen en andere ondersteunende gebouwen werden gebouw dichtbij de gronden van de Domus Aurea. Het Colosseum kan worden geïnterpreteerd als een triomf, het vieren van de overwinning van de Romeinen op de Grote Joodse Opstand in 70 na Christus. Het bouwen van het Colosseum op deze plek van het meer van Nero kan ook worden gezien als een populistisch gebaar om mensen terug te laten keren naar een gebied van de stad dat Nero had toegeëigend voor eigen gebruik. 

In tegenstelling tot andere amfitheaters die aan de rand van de stad werden gebouwd, wer het Colosseum gebouwd in het centrum van de stad, waardoor het letterlijk en symbolisch het hart van Rome werd. 

De bouw van het Colosseum was klaar tot aan de derde verdieping tegen de tijd dat Vespasian stierf in 79. Het vierde niveau was klaar in het jaar 80, waarna het werd ingewijd door zijn zoon Titus. Er wordt geschat dat meer dan 9000 wilde dieren gedood werden tijdens de inaugratie spelen van het amfitheater. Het gebouw werd verder gebouwd door Vespasian's jongere zoon, de nieuw aangewezen keizer Domitian. Deze bouwde het hypogeum, een reeks van ondergrondse tunnels waar dieren en slaven gehouden werden. Ook voegde hij een gallerij toe bovenop het Colosseum om het aantal zitplaatsen te vergroten. 

In 217 werd het Colosseum ernstig beschadigd in een grote brand (waarschijnlijk door bliksem), waardoor de buitenste houten niveau's van het amfitheater vernietigd werden. Het was pas in 240 volledig gerepareerd en onderging nog meer reparaties in 250, 252 en 320. Door een inscriptie wordt duidelijk dat er diverse delen van het Colosseum zijn gerestaureerd onder leiding van Theodosius II en Valentinian III (regeerden 425-455), mogelijk om de schade te repareren die ontstond door de grote aardbeving in 443. De arena werd gebruikt voor wedstrijden tot ver in de 6e eeuw, met gladiatoren gevechten als laatste genoemd in 435. Het jagen op dieren ging door tot ten minste 523.

Het Colosseum ondering diverse radicale veranderingen tijdens de Middeleeuwen. Tegen het einde van de 6e eeuw werd een kleine kerk binnen het amfitheater gebouwd, hoewel dat geen bijzondere religieuze betekenis verleende aan het gebouw. De arena werd veranderd in een begraafplaats. De plekken onder de boven van de zitplaatsen werd omgezet in huisvesting en workshops, en het werd nog steeds verhuurd tot in het einde van de 12e eeuw. Rond 1200 nam de Frangipani familie het Colosseum over en gebruikte het als een kasteel. 

Door de grote aardbeving in 1349 werd het Colosseum ernstig beschadigd, waardoor de buitenste zuidzijde instortte. Veel van het afgebrokkelde steen werd gebruikt om andere paleizen, kerken en ziekenhuizen en andere gebouwen in de omgeving te bouwen. Een religieuze orde bewoonde het noordelijke deel van het Colosseum vanaf het midden van de 14e eeuw tot aan het einde van de 19e eeuw. Het interieur van het Colosseum werd ontdaan van stenen die elders werden hergebruikt. Het bronzen werk dat het metselwerk bijeen hield werd uit de muren gehakt, waardoor er vandaag de dag nog steeds veel gaten te zien zijn. 

Vandaag de dag is het Colosseum een monument, en toegankelijk op twee verdiepingen die een wijds uitzicht geven over het interieur, maar ook kun je een glimp opvangen van de stad buiten het Colosseum. In het gebouw worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden, gerelateerd aan 'Oude' tijden en de relatie ervan met het huidige. Ook zijn er moderne optredens. 

Keizers gebruikten het Colosseum om het publiek te vermaken met gratis spelen. Die wedstrijden waren een symbool van prestige en macht en zij waren een manier om de keizer zijn populariteit te vergroten. Spelen werden gehouden voor een hele dag of voor zelfs meerdere dagen op een rij. Ze begonnen meestal met komische optredens en uitingen van exotische dieren en eindigde met een gevecht dat niet stopte tot er een dode was, tussen de dieren en gladiatoren of tussen gladiatoren. Deze strijders waren meestal slaven, krijgsgevangenen of veroordeelde misdadigers. Soms namen ook vrije Romeinen zelfs keizers deel aan de gevechten.

Architectuur Colosseum

Het ellipsvormige gebouw is immens. Het Colosseum is 188 meter bij 156m en heeft een hoogte van meer dan 48 meter. Het Colosseum kon ongeveer 55.000 toeschouwers herbergen die het gebouw konden binnenkomen via niet minder dan 80 ingangen.

Boven de grond zijn vier verdiepingen, de bovenverdieping bevatte zitplaatsen voor lagere klassen en vrouwen. De laagste verdiepingen waren bedoelt voor de vooraanstaande burgers. Onder de grond waren kamers met mechanische apparaten en kooien met wilde dieren. De kooien kunnen worden gehesen, zodat de dieren zouden verschijnen in het midden van de arena. De laatste verdieping van het Colosseum was bekroond met een marmeren zuilengalerij, waarvan de resten nog steeds zichtbaar zijn. 

De zuidelijke kant van het Colosseum werd geveld door een aardbeving in 847. Delen van het gebouw - met inbegrip van de marmeren gevel - werden gebruikt voor de bouw van de latere monumenten, waaronder de St. Peter's Basiliek.

Het Colosseum was bedekt met een enorme luifel die het velarium werd genoemd. Dit beschermde de toeschouwers tegen de zon. Het was vastgemaakt aan grote palen op de top van het Colosseum en verankerd aan de grond door grote touwen. Een team van circa 1.000 mannen was nodig om de luifel te installeren.

Share this page

Toegangsprijzen: 

Het kaartje dat geldig is voor het Colosseum en het Forum Romanum en de Palatijn, kan worden gekocht bij ticketkantoren in Via di San Gregorio (Palatijn), Largo Salara Vecchia (Forum Romanum), Piazza del Colosseo (Colosseum) en Via Sacra (Forum Romanum), of bij de ticketkantoren van twee musea: Palazzo Altemps en Terme di Diocleziano (€2,- boekingskosten). 

Forum Romanum + Colosseum + Palatijn combinatieticket (geldig 2 dagen):
Regulier: €12,-
Gereduceerd: €7,50 (18-25 jaar)

Tip: koop je combiticket bij het Forum Romanum/Palatijn, dan kun je daarna de (lange) rij overslaan bij het Colosseum.