Dit is Rome

Forum Romanum

Forum Romanum Bezienswaardigheden Rome

Deze bezienswaardigheid, het Forum Romanum, was het centrum van het leven in het keizerlijke Rome. Nu bestaat het uit ruïnes van triomfbogen, tempels en basilieken. Tot 509 voor Christus, toen Rome een republiek werd, werd de stad geregeerd door een Etruskische dynastie van Tarquin Kings.  Ze bouwden een riool, de 'Cloaca Maxima', om water uit de moerasgebieden van de vallei tussen de Palatijn, Capitool en de Esquilijn heuvels naar de rivier de Tiber te leiden.

Sindsdien werd het gebied het centrum van Rome. Hier vonden triomfantelijke processies plaats, werden verkiezingen gehouden en werd de Senaat samengesteld.  Vandaag de dag kan het forum, dat bekend staat als het Forum Romanum, eruit zien als een ongeordende verzameling van ruïnes tot de niet-ingewijden, maar met wat fantasie kun je het Romeinse rijk weer tot leven zien komen op deze plek. Overblijfselen van de vele gebouwen uit verschillende perioden zijn zichtbaar; het forum was bezaaid met tempels, basilieken en triomfbogen. Een aantal belangrijke gebouwen op het Forum Romanum woren hieronder beschreven

Triomfbogen

Er zijn drie triomfbogen gebouwd op het Forum Romanum. Ze werden gebruikt door keizers om hun overwinningen te herdenken. Er zijn nauwelijks overblijfselen van de eerste, gebouwd door Augustus in 29 v.Chr. De Boog van Titus, gebouwd in 81 na Christus herdenkt de overwinning in de Joodse Oorlog. Het is gelegen aan de Via Sacra aan de oostelijke kant van het Forum Romanum. Aan de andere kant van het forum, in de buurt van het Capitool staat de Boog van Septimius Severus. Het werd gebouwd in 203 na Chr. om de overwinning op de Parthen te herdenken.

Curia Julia

Curia was de locatie waar de senaat werd samengesteld. De rechthoekige bakstenen gebouw biedt plaats aan 200 senatoren.

De oorspronkelijke Curia werd gebouwd door de derde koning van Rome (hoewel op een andere locatie). Het is vier keer afgebrand, eerst in 80 v.Chr maar het werd elke keer herbouwd. Na een brand in 53 voor Chr. verplaatste Caesar de Curia op het Forum Romanum. Het huidige gebouw werd gebouwd in 283 na Chr. door Diocletius. In de 7de eeuw de werd Curia veranderd in een kerk, maar gelukkig is het gebouw grotendeels intact gebleven.

Rostra

Het Rostra was een sprekerspodium, dat oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw voor Christus op een nabijgelegen locatie. De naam Rostra, wat 'stormrammen betekent', is afgeleid van de ijzersterke stormrammen van Volskense oorlogsschepen, buitgemaakt bij de slag van Antium in 338 v. Chr. Het platform was versierd met veel van die stormrammen. Caesar verplaatste de Rostra op zijn huidige locatie, deze keer in marmer.

Dankzij het verhaal van Spakespeare's, is de meest beroemde toespraak gehouden op de Rostra in 44 voor Christus door de Marcus Antonius, toen hij de menigte tijdens de begrafenis aansprak: "Julius Caesar's Vrienden, Romeinen, landgenoten, leen mij uw oren ...".

Tempel van Saturnus

De Eerste Tempel van Saturnus werd gebouwd tijdens de laatste jaren van het Etruskische rijk. Het werd ingehuldigd in het begin van de Republiek in 497 v.Chr. De huidige ruïnes dateren uit 42 v.Chr. De tempel werd gebruikt als de schatkist (aerarium). In 20 voor Christus werd een hoge kolom, de Milliarum Aureum, geplaatst in voorzijde van de tempel door keizer Augustus. Alle afstanden naar Rome werden gemeten vanaf deze kolom.

Tempel van Vespasianus

De bouw van deze tempel op het Forum Romanum begon in de 1e eeuw na Christus door Titus ter ere van zijn vergoddelijkte vader Vespasianus.

Keizer Domitianus, Titus' broer en opvolger, maakte het bouwwerk af en het is nu gewijd aan zowel Vespasianus en Titus. De tempel had een zeshoekig plan met een grote cella (heiligdom) met beelden van de twee keizers.

Tempel van Castor en Pollux

Slechts drie pijlers zijn overgebleven van de Tempel van Castor en Pollux op het Forum Romanum. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 484 voor Christus. De huidige ruïnes dateren uit de laatste reconstructie in 6 na Christus. De tempel werd gebouwd door de Romeinse dictator Postumius die de gelofte heeft gedaan om de tempel te bouwen als zijn leger de Tarquin koningen zouden verslaan die destijds Rome bestuurden.Volgens de legende hielpen Castor en Pollux, de mythologische tweelingbroers, het Romeinse leger naar de overwinning en kondigde de overwinning aan op het forum.

Tempel van Antoninus en Faustina

De Tempel van Antoninus en Faustina werd gebouwd in 141 na Christus door keizer Antoninus Pius voor zijn overleden vrouw Faustina. Na de dood van de keizer twintig jaar later werd de tempel opnieuw gewijd aan zowel Antoninus en Faustina. In de 7de eeuw werd de tempel omgebouwd tot de kerk van San Lorenzo in Miranda. De kerk werd herbouwd in 1601. De diepe groeven in de marmeren zuilen worden toegeschreven aan pogingen om de kolommen af te breken. De touwen brandden in de pijlers, maar verroerden zich gelukkig niet.

Basilica Julia

In 54 voor Christus begon Julius Caesar met de bouw van de Basilica Julia. Het  gebouw werd gebruikt als zetel van de centumviri, een rechter van het civiele rechtsgebied waar magistraten tribunalen hielden. Het grote gebouw, 101m lang en 49m breed, werd verwoest door een brand in 9 v.Chr maar zeven jaar later herbouwd. Na de val van Rome werd het verlaten. Er zijn niet veel overblijfselen meer te zien op het Forum Romanum, maar je kunt nog steeds duidelijk de plattegrond zien.

Share this page

Toegangsprijzen: 

Het kaartje dat geldig is voor het Colosseum en het Forum Romanum en de Palatijn, kan worden gekocht bij ticketkantoren in Via di San Gregorio (Palatijn), Largo Salara Vecchia (Forum Romanum), Piazza del Colosseo (Colosseum) en Via Sacra (Forum Romanum), of bij de ticketkantoren van twee musea: Palazzo Altemps en Terme di Diocleziano (€2,- boekingskosten). 

Forum Romanum + Colosseum + Palatijn combinatieticket (geldig 2 dagen):
Regulier: €12,-
Gereduceerd: €7,50 (18-25 jaar)

Tip: koop je combiticket bij het Forum Romanum/Palatijn, dan kun je daarna de (lange) rij overslaan bij het Colosseum.