Dit is Rome

Palatijn

Palatijn Bezienswaardigheden Rome

De Palatijn is de middelste van de zeven heuvels van Rome, en is een van de oudste delen van de stad. Het bevindt zich 40 meter boven het Forum Romanum, en kijkt daarop neer, en aan de andere kant kijkt het uit op het Circus Maximus. Het is de etymologische oorsprong van het woord 'paleis'. Rome vindt zijn oorsprong in deze bezienswaardigheid dus het is zeker een bezoek waard. 

Volgens de Romeinse mythologie was de Palatijn de locatie van de grot waar Romulus en Remus werden gevonden door de wolvin die hen in leven heeft gehouden. Volgens deze legende vond herder Faustulus de baby's en voedde deze op samen met zijn vrouw Acca Larentia. Toen ze ouder waren werden vermoordden de jongens hun oudoom (die de troon in beslag had genomen van hun grootvader)  en ze besloten een nieuwe stad te bouwen aan de over van de rivier de Tiber Plotseling kregen ze een heftige ruzie en uiteindelijk doodde Romulus zijn tweelingbroer Remus. Rome ontleent zijn naam ook aan Romulus. 

Rome heeft zijn oorsprong in de Palatijn. Recente opgravingen tonen aan dat hier mensen woonden vanaf ongeveer 1000 voor Christus. Veel welgestelde Romeinen hadden in de Rublikeinse periode (509 v. Chr - 44 v. Chr) hun woningen op de Palatijn. Tijens het keizerrijk (27 v. Chr. - 476 na Chr.) woonde hier diverse keizers, en er zijn nog steeds ruïnes te zien van de paleizen van keizer Augustus, keizer Tiberius en keizer Domition. Augustus bouwde ook een tempel voor Apollo hier, naast zijn eigen paleis. 

Een gebouw, waarvan verondersteld wordt dat het de verblijfplaats was van Livia (58 voor Chr. - 29 na Chr.), de vrouw van augustus, wordt op dit moment gerenoveerd. Vlak bij het huis van Livia is de tempel van Cybele, die momenteel nog niet volledig is opgegraven en nog niet toegankelijk voor het publiek. Achter die tempel is het zogenaamde Huis van Tiberius. Het Flavische Paleiz heeft uitzicht op het Forum Romanum, en werd grotendeels gebouwd tijdens het bewind van de Flavische dynastie (69 - 96 na Chr.). Dit paleis, dat werd uitgebreid en aangepast door verschillende keizers, strekt zich uit over de Palatijn en kijkt uit over Circus Maximus. De bouw van het grootste deel van het paleis dat zichtbaar is vanaf het Circus werd verricht tijdens de regering van keizer Septimius Severes (146-211). Direct grenzend aan dit paleis van Severus is de Hippodroom van Domitianus. Het heeft het uiterlijk van een Romeins Circus, maar is te klein om paardenwagenwedstrijden te laten plaatsvinden. Het kan dus beter worden omschreven als een Griekse stadion, maar het exacte doel van het stadion is onduidelijk. Het is wel vrijwel zeker dat het gebruikt werd voor sportelementen. 
De palatijn en daaronder het Forum Romanum is nu een groot openluchtmuseum en kan worden bezocht op hetzelfde ticket als het Colosseum. De ingang bevindt zich aan de Via die San Gregorio, de straat net voorbij de Boog van Constantijn, als je weggaat van het Colosseum. 

Share this page

Toegangsprijzen: 

Het kaartje dat geldig is voor het Colosseum en het Forum Romanum en de Palatijn, kan worden gekocht bij ticketkantoren in Via di San Gregorio (Palatijn), Largo Salara Vecchia (Forum Romanum), Piazza del Colosseo (Colosseum) en Via Sacra (Forum Romanum), of bij de ticketkantoren van twee musea: Palazzo Altemps en Terme di Diocleziano (€2,- boekingskosten). 

Forum Romanum + Colosseum + Palatijn combinatieticket (geldig 2 dagen):
Regulier: €12,-
Gereduceerd: €7,50 (18-25 jaar)

Tip: koop je combiticket bij het Forum Romanum/Palatijn, dan kun je daarna de (lange) rij overslaan bij het Colosseum.