Dit is Rome

Stadio Olimpico

Stadio Olimpico in Rome

Een ticket Rome leidt je naar het wonderlijke en schitterende Rome, dat met haar historische centrum tal van prachtige bezienswaardigheden te bieden heeft. Denk aan het Colosseum, het Forum Romanum of het Sint-Pieterbasiliek in het Vaticaan. Maar de Italiaanse hoofdstad heeft veel meer minder bekende attracties. Één daarvan is het Olympisch Stadion van Rome ofwel Stadio Olimpico.

De bouw van Stadio Olimpico begon in 1928 en werd uitgevoerd door Luigi Walter Moretti, die in opdracht van de fascistische dictator Benito Mussolini een stadion zou opleveren teneinde de Olympische Spelen in 1944 naar Rome te halen. In 1937 werd het stadion opgeleverd als Stadio del Cipressi, in 1953 werd het Stadio dei Centomila genoemd, totdat het vanaf de Olympische Zomerspelen van 1960 de naam ’Stadio Olimpico’ kreeg. Het stadion heeft door de jaren heen een behoorlijk aantal renovaties gekend en anno 2013 biedt Stadio Olimpico plaats aan 72.700 toeschouwers en dient het als thuisbasis van Romeinse topclubs AS Roma en Lazio Roma.

Een bezoek aan Stadio Olimpico is zeker de moeite waard; het stadion is namelijk onderdeel van één van de door Mussolini gefaciliteerde bouwwerken en bezienswaardigheden in Foro Italico. Gelegen in stadsdeel Municipio XX kunt u in dit voormalig Foro Mussolini  ook het bouwwerk Stadio dei Marmi vinden. Pal naast het ministerie van Buitenlandse Zaken, Palazzo della Farnesina, tref je de Piazzale del Foro Italico en de Viale aan. Bij het bezichtigen van de mozaïeken waan je je voor even terug in de fascistische tijd.

De ware voetballiefhebber neemt in Stadio Olimpico een kijkje in de keuken van AS  Roma of Lazio Roma en de aanbidder van geschiedenis en historie komt op één van de legendarische plekken waar Il Duce zijn leger bevelen gaf. Vanaf Piazza Repubblica neem je de metro naar Ottavinao/S Pietro waar je overstapt op bus nummer 32 naar het stadion. Het imposante voetbaltheater, gelegen in een kuil – net als veel andere Mediterraanse sportcomplexen – ademt brood en spelen. Indien je in de mogelijkheid bent om naar Rome te reizen wanneer de stadsderby plaatsvindt zul je één van ’s werelds heftigste ontmoetingen tussen rivaliserende clubs bijwonen. Reis je naar Rome en wil je een kaartje van een thuiswedstrijd van AS of Lazio bemachtigen? Koop een kaartje op wedstrijddagen aan de kassa of vraag aan de locals in de stad waar je moet zijn - vaak ben je via het internet te duur uit. 

Share this page