Dit is Rome

Villa Borghese

Villa Borghese Bezienswaardigheden Rome

Villa Borghese is het grootste openbare park van Rome. Het beschikt over een meer, tempels, tuinen, fonteinen, standbeelden en diverse musea. Het park is gelegen ten noorden van de Spaanse Trappen.De hoofdingangen bevinden zich op het Piazza del Popolo en aan de Porta Pinciana aan het eind van de Via Veneto. Het Borghese park is een aangenaam toevluchtsoord van de hectische straten in Rome. Oorspronkelijk is het gebied een wijngaard, kardinaal Scipione Borghese (een neef van paus Paulus V) heeft de wijngaard veranderd in een park. 

De kern van het landgoed was voorheen eigendom van Borghese in 1580, en het landgoed werd uitgebreid door karinaal Scipione Borghese, om een 'tuin der lusten' te creëren. De villa werd voltooid in 1633. Aan het begin van de 19e eeuw werd de villa uitgebreid door Camillo Borghese met de aankoop van de grond aan de Porta del Popola en Porta Pinciana. Met behulp van architect Luigi Canina werd het geïntegreerd in de villa Borghese. In de vorige eeuw werd een deel van de tuin omgevormd tot een landschapstuin met Engelse smaak. Het complex is gekocht door de Italiaanse staat in 1901 en overgedragen aan de gemeente Rome in 1903 zodat het permanent open was voor publiek. Het 80 hectare grote park heeft nu schaduwrijke lanen, fonteinen en standbeelden. 

De tuinarchitect Domenico Savino da Montepulciano ontwierp een zeer formeel park met geometrische vormen. Het was het  eerste park in Rome. Een villa werd gebouwd door de architect Flaminio Ponzio op basis van een schets van de kardinaal zelf. Het park werd later ingericht  op een meer natuurlijke manier. Aan het eind van de 18e eeuw is  een meer aangelegd in het midden van het park. Op het eiland in het meer, is een kleine Ionische tempel gebouwd. Het is gewijd aan Aesculapius, de god van de genezing.

In 1911 werd de Wereldtentoonstelling werd gehouden in dit park. Verschillende paviljoens gebouwd door een aantal van de deelnemende landen bestaan nog steeds. Het meest indrukwekkend is de British School, gebouwd naar een ontwerp van Edwin Lutyens. Ook staan er nog paviljoens van Oostenrijk, Denemarken, Egypte en Zweden.

Villa Borghese wordt ook wel het 'park van musea' genoemd. Hetmeest bekende is het Museo e Galleria Borghese, gehuisvest in de Villa Borghese, het gebouw waar het park naar is vernoemd. Het heeft een verzameling van beelden met een aantal belangrijke werken van Canova en Bernini, waaronder zijn meesterwerk 'Ontvoering van Proserpina door Pluto'. De Galleria Borghese huisvest ook een collectie schilderijen van verschillende meesters waaronder Titiaan, Rubens en Rafaël.

De Galleria Nazionale d'Arte Moderna is gelegen op het terrein van de Wereldtentoonstelling 1911. Het museum heeft een collectie van 19e en 20e eeuwse schilderijen. Het bevat vooral werken van Italiaanse kunstenaars. Niet ver van de Galleria Nazionale d'Arte Moderna ligt het Museo Nazionale Etrusco. Het toont een verzameling van pre-Romeinse voorwerpen, meestal Etruskische, opgegraven rond Rome. Het museum is gehuisvest in de Villa Galleria Nazionale d'Arte ModernaGiulia is een villa gebouwd in 1553 als het zomerverblijf van Paus Julius II.

Share this page

Toegangsprijzen: 

Regulier: €11,-
Gereduceerd: €6,50 (18-25 jaar)