Dit is Rome

Bussen en trams

Bussen en trams in Rome

Het openbaar vervoer netwerk is erg uitgebreid en zijn dan ook vele bussen, trams en een aantal metro's, en daarnaast regionale spoorlijnen. Op deze pagina vind je informatie over de bussen en trams in Rome. Wil je meer informatie over de tarieven van een kaartje voor de bus of tram, kijk dan bij Openbaar Vervoer Tickets en Prijzen

Bussen in Rome

Er zijn honderden buslijnen in Rome. Bussen rijden van 05:30 tot middernacht. Alle bussen en trams reizen in beide richtingen. In een poging om de vervuiling in de kleine straatjes van het historische centrum te beperken, heeft de stad verscheidene elektrische bussen aangeschaft. Deze bussen passen maar net door de nauwe steegjes van de oude binnenstad.

Rome heeft meer dan 20 nachtbuslijnen. Nachtbussen rijden van 0:30 tot 5:30. De belangrijkste terminal stations zijn Termini (Piazza dei Cinquecento) en Piazza Venezia. Vanaf deze twee pleinen vertrekken bussen in alle richtingen om de 30 minuten. Nachtbushaltes worden aangeduid met een uil. U kunt kaartjes kopen aan boord.

Trams in Rome

Het huidige tramsysteem in Rome is een overblijfsel van wat ooit het grootste tramsysteem in Rome was. Het tramsysteem wordt (net als de bussen en metro's) verzorgd door Agenzia per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma (ATAC). 

Het knooppunt van het tramnetwerk in Rome is Porta Maggiore, waar vier van de zes lijnen elkaar ontmoeten (lijn 3, 5, 14 en 19), en ook de Rome-Pantano treinroute. Het ligt 1 kilometer ten oosten van Roma Termini treinstation, en is niet verbonden met het metronetwerk. 

De volgende tramlijnen zijn momenteel in gebruik:

2 Piazzale Flaminio - Piazza Mancini. 
Deze korte lijn rijdt tussen de buurt Flaminio en verbindt Piazzale Flaminio (vlakbij Porta del Popolo) met lijn A van de metro en de Rome-Viterbo spoorlijn. Sommige ritten van de 2 op werkdagen (aangedid als 2/) rijden van Piazza Mancini naar Piazza Risorgimento, en rijdt met de 19 langs Tevere naar het Vaticaan. 

3 Piazza Thorvaldsen (in Villa Borghese) - Trastevere treinstation 
Deze is gedeeltelijk geopend in 2012 en is de langste lijn na lijn 19, en gaat de stad rond in een wijde boog van het noordoosten naar het zuidwesten. Bij het westerlijke eindpunt Trastevere treinstation, is er verbinding met de regionale spoorlijnen (1, 3 en 5) , en de verbinding met Metro A zijn bij Manzoni en San Giovanni. Er zijn vier verbindingen met metrolijn B; een bij Policlinico, en drie in het gebied Piramide - Circo Massimo - Colosseo, waar lijn 3 de metrolijn B volgt. Van het Roma Trastevere treinstation naar Piazzale Ostiense, wordt deze lijn uitgevoerd door de 3B buslijn. 

5 Roma Termini treinstation - Piazza dei Gerani
Deze lijn rijdt van het oosten van het Termini station en verbindt metrolijn A bij het Termini metrostation met Piazza Vittorio Emanuele II en Manzoni. 

8 Piazza Venezia - Via del Casaletto
Lijn 8 is de nieuwste lijn, en rijdt ook met moderne voertuigen. Deze lijn komt ook het dichtst in het historische centrum van Rome, en verbindt dat met Trastevere treinstation. Er zijn plannen om deze lijn te verlengen. Het werk hiervan is in 2012 begonnen. De nieuwe eindhalte bij Piazza Venezia is in de zomer van 2013 geopend. 

14 Statione Termini - Viale Palmiro Togliatti
Deze lijn is veel overeenkomstig met tramlijn 5. 

19 Piazza Risorgimento - Piazza dei Gerani 
Deze lijn verbindt het Vaticaan met de rest van het tramnetwerk, waarbij het het begin van lijn 3 volgt en dan lijn 5. Het verbindt de met de metro bij Ottaviano, San Pietro, Musei Vaticani, Lepanto en Policlinico. Lijn 19 is de langste lijn, en verbindt met alle andere tramlijnen, behalve lijn 8. 

Share this page