Dit is Rome

Capitolijn (Capitool)

Capitolijn Bezienswaardigheden Rome

De Capitolijn of het Capitool (Latijn Capitolium en Italiaans Campidoglio), is een heuvel gelegen tussen het Forum Romanum en de Campus Martius. Het is een van de zeven heuvels in Rome en was een citadel van de eerste Romeinen. De Capitolijn bevat weinig oude ruïnes, omdat ze bijna volledig bedekt zijn door middeleeuwse en renaissance paleizen (waar zich nu de Capitolijnse Musea bevinden). Deze paleizen omringen het plein, zoals ontworpen door Michelangelo. 

Op de zuidelijke top van de heuvel staat sinds de 6e eeuw voor Christus de Tempel van Jupiter Optimus Maximus, Juno en Minerva. Deze tempel iis drie keer afgebrand en werd steeds opnieuw opgebouwd. Het was de belangrijkste tempel van Rome. Aan de zuidkant van het Capitolium bevond zich een steile rots, waar mensen vanaf werden gegooid die in die tijd veroordeeld waren wegens landverraad. 

Op de noordelijke top stond de Tempel van Juno Moneta, op de plek waar tegenwoordig de kerk Santa Maria in Aracoeli staat. Tussen de twee heuveltoppen in stonden voornamelijk privé bouwwerken. Via de steile trap Clivus Capitolinus kwam men vanaf het Forum Romanum naar de Capitolijn.

Hoe de Capitolijn er nu uitziet, is een ontwerp van Michelangelo uit de zestiende eeuw. Hij ontwierp het symmetrische plein (Piazza del Campidoglio) tussen de twee heuveltoppen in. Dit plein werd het centrum van de heuvel. Ook werd er een grote trap aangelegd, de Cordonata, aan de noordzijde. Hierdoor werd dat de hoofdzijde van de heuvel. De zuidkant die uitkijkt op het Forum Romanum werd nu de achterkant. Op dit moment ligt het Palazzo Senatorio aan de oostzijde van het plein, het officiële stadhuis van Rome. In het midden is een standbeeld met aan beide kanten liggende beelden van riviergoden, de Nijl en de Tiber. Aan de zuidkant ligt het Palazzo dei Conservatori en aan de noordkant het Palazzo Nuovo. In die laatste twee paleizen zijn de Capitolaanse musea gevestigd, die met elkaar verbonden zijn door de Galleria Lapidaria, een ondergrondse gang. Aan de noordkant van het Capitolijn grenst het witte Monument van Victor Emanuel II, dat in 1911 is ingewijd. 

Vanaf de Palatijn heuvel heb je een geweldig uitzicht over het Forum Romanum, vooral 's avonds.  

Share this page